Biografie

001Geboren op 12 april 1927 in Breda
Na haar gymnasiumtijd hebben de ouders van Marijke, zelf technici,  een wetenschappelijke studie voor haar op het oog.  Toch krijgt ze in 1946 toestemming om naar de Academie voor Beeldende Kunsten in Maastricht te gaan. In 1949 stapt ze over naar de Jan van Eyckacademie  om als enige vrouw aan de schildersopleiding te beginnen.
Als ze is afgestudeerd in 1953 is ze meteen succesvol en krijgt tot driemaal toe de Koninklijke Subsidie voor de Schilderkunst toegewezen. Altijd is er de intense verbintenis met het materiaal . Vanaf 1957 zijn dat textiele objecten, waarmee ze ruimtelijke vormen verkent. Later speelt papier een belangrijke rol.  Maar de verf blijft ze haar hele kunstenaarscarrière trouw.
In haar werk drukt ze zich heel sprekend uit, expressionistisch. Muziek en poëzie spelen direct of indirect een belangrijke rol. Ze exposeert in Maastricht, maar ook in ondermeer Lausanne, Haarlem,  Den Haag, Warschau, Stuttgart, Venlo, Groningen, Sittard  en Parijs.
Marijke’s respectabele leeftijd vormt geen belemmering om haar fantasie nog elke dag te verbeelden.

Marijke en Rob

Op de Jan van Eyckacademie leren Marijke en Rob elkaar kennen. Ze trouwen in 1954. Ook in hun werk vinden ze elkaar; in een land van verbeelding dat geen grenzen kent. Prof. Asselbergs, alias Anton van Duinkerken, opent hun eerste tentoonstelling in Maastricht in 1955. Daarna zullen nog vele exposities volgen, gezamenlijk, met anderen of solo.
Vanaf 1960 wonen en werken ze in de buurt van Maastricht. Het huis  op de berg lijkt een uitkijkpost  dat uitziet over het dal waar de stad Maastricht in geborgen ligt. Marijke en Rob hebben gescheiden ateliers. Hun huis en de prachtige beeldentuin fungeren als expositieruimte voor hun beider werk en als open huis  voor concerten en poëzievoordrachten.
In 1995 ontvangt zowel Rob als Marijke een koninklijke onderscheiding, Ridder in de orde van Oranje Nassau, vanwege hun verdiensten voor de beeldende kunst.